torsdag den 19. september 2013

Lakridscreme med havtorn-brombærgelé og rugknas

Igår var det Smagens dag og temaet i år var simre mad. På mit arbejde havde vi blandt andet osso buco og pulled pork på menuen. Det var rigtig gang i den, og vi var flere gange bange for at få udsolgt. Jeg blev sat på desserten og skulle lave små smagsprøver til kunderne. Desserten var en blød lakridscreme med lime hertil en sirup af havtorn og brombær og knusende rugflager. Er man til lakrids, ud over det man finder i slikposerne, så er dette end rigtig spændende dessert hvor det bløde og let bitre møder en sød sirup med med meget syrlige havtorn og sprøde rugflager. Af resterne af siruppen lavede jeg en gelé som også fungerede super godt til lakridscremen.
Lakridscreme med havtorn/brombærgelé og rugknas

Lakrids creme
500 g Græsk yoghurt 10%
1/2 L Piskefløde
4 spsk Engelsk lakrids - enten pulver eller stang
75 g Rørsukker
4 Lime - skal og saft

Sirup
1,5 dl Ahornsirup
1 dl Havtorn
2 dl Brombær
(Gelé) 3 bl husblas 

Rugflager
50 g rugflager
25 g smeltet smør
1 spsk rørsukker


Lakridscreme: Fløden piskes til skum. Hvis der bruges lakrids stang skal den knuses helt. Dette gøres enten i en blender eller ved at banke den i stykker med en hammer/kagerulle. Limeskal rives fint fra alle lime og en lime presses for saft. Flødeskummet vendes med græsk yoghurt, rørsukker, lime skal og lakrids. Bruger man en lakrids stang skal de små stykker have lov til at smelte ordenligt ud i cremen. Smag cremen til med mere lakrids og evt limesaft.

Sirup: Ahornsiruppen koges ind til cirka 2/3 dele. Brombær og havtorn tilføjes, kog meget kort op, og vendt rundt. Afkøles. (Føler man ikke siruppen er til nok, kan den alternativt jævnes med en kartoffelmeljævning)

(Gelé: Bær sies fra siruppen. Husblas udblødes i koldt vand. Husblas smeltes med det vand der hænger ved og røres i siruppen. Geléen hældes over cremen og stilles på køl til den er stivnet) 

Rugflager: Rugflager og rørsukker blandes i det smeltet smør. Det hele fordeles på bagepapir på en bageplade og bages i ovnen ved 200 grader i cirka 10 min. Vend af og til rundt i flagerne. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar