fredag den 13. september 2013

Skolemesterskab UCH


Det sidste år har været hektisk. Jeg blev opfordret til at stille op til lokalmesterskabet sidste år for Ernæringsassistenter på UcHolstebro. Jeg overvejede det et stykke tid, og tog så chancen. Om ikke andet kunne jeg se det som en træning til svendeprøve. Heldigvis gik det jo godt - og jeg løb med 1. pladsen, hvilket sendte mig videre til Regionsmesterskabet.

 


Da vores konkurrence tid for lokalmesterskabet gik igang fik vi udleveret ukendte opskrifter på forret, hovedret og dessert. vi fik alle udleveret de samme opskrifter og så var det ellers bare om at komme igang. Vi havde hver 3 timer til at tilberede retterne i, hvorefter retterne skulle præsenteres foran et dommerpanel på 14 mennesker. Vi skulle tallerkenanrette en portion og anrette 3 portioner i skåle eller på fade. Udover præsentation skulle vi også komme med forslag til, hvad vi ville have lavet anderledes i forhold til udseende, smag, konsistens og lignede, hvis det var os selv der havde bestemt retterne.

Forret:
Rødbedesuppe

Hovedret:
Sursød kylling med løse ris samt appelsin- og gulerodssalat

Dessert:
Fransk citrontærte
 
______________________________________
 
Rødbede Suppe
 
Ingredienser:
250 g Rødbeder
1 Porre
1 Gulerod
½L Grøntsags- eller oksebouillon
Salt, peber
½ Spsk balsamico
Saft fra ½ lime
½ Knivspids sukker
Et kvart bundt persille
½ Rødløg
½ Æble
 
Tilbehør:
Creme Fraiche 18 % eller skyr, hvis man er til et mere syrligt, fedtfattig og proteinrig produkt
 
Grøntsagerne rengøres, klargøres og skæres i grove stykker. Bouillon bringes i kog, og grøntsagerne koges i cirka 20 min til de er møre. Suppen blendes og smages til med salt, peber, balsamico, limesaft og sukker. Persille, rødløg og æbler hakkes fint, blandes og bruges som topping på suppen. Server evt med skyr.
 
 
______________________________________

 
Sursød kylling med løse ris samt appelsin- og gulerodssalat
 
Ingredienser - Sursød kylling:
(2 personer)
2 benfri kyllingebryster
½ løg
1 peberfrugt
1 tomat
½ ds ananas i tern med saft
1 spsk olie
1 dl æble juice
1 spsk soyasauce
½ dl ketchup
½ tsk edike
½ spsk maizenamel
2 spsk vand
 
Tilbehør - ris og appelsin- og gulerodssalat:
2 dl ris, 4 dl vand samt ½ tsk salt
 
2½ dl groftrevne gulerødder
1 appelsin
½ rødløg
50 g sorte oliven
75 g feta
peber
citronsaft
 
Sursød kylling:
Risene koges i cirka 12 minutter. Kyllingebrysterne skæres i tynde strimler. kyllingekødet brunes i olie på en varm pande, og krydres med salt og peber. Rødløg, tomat og peberfrugt rengøres og skæres i stykker passende til ananasternene. Løg og peberfrugt sauteres ved høj varme. Ananassaft, æblejuice, ketchup, Soya og eddike tilsættes. Lad det koge in i et par minutter. Jævnes med maizena til en passende tykkelse, og lad det koge et par minutter. Ananas og tomat tilsættes og saucen smages til med salt og peber. Saucen hældes over den stegte kylling.
 
Råkost:
Appelsinerne pilles og skæres i skiver. Rødløg skæres i ultra tynde skiver. gulerod, appelsin, rødløg og oliven blandes. Feta smuldres over og der krydres med salt og citronsaft.
 
 
Nogle af mine kommentarer: Ved risene kan tilsætte vilde ris, for at give et flottere og mere spændende udseende ved anretning.  Jeg ville ved saucen smage til med lidt sukker, som runder den skarpe tomatsmag af. Derudover ville jeg gourmetsalte kyllingen først, for at gøre den ekstra saftig og lækker.Det er vigtigt at være meget opmærksom på hygiejnen ved arbejdet med rå kylling. Til salaten ville jeg i stedet skære appelsinerne i fileter.  Jeg vil desuden anbefale også at riste et par nødder til, til at tilføre mere bitterhed og knas.
 
______________________________________
 
Fransk citrontærte
 
Ingredienser - Dej:
100 g smør
150 g mel
2 spsk sukker
½ tsk bagepulver
½ tsk salt
 

Ingredienser - Creme:
1½ dl vand
2 spsk maizena
2-3 store citroner
75 g sukker
2 æggeblommer (40 g)
 

Ingredienser - Marengs:
2 æggehvider (60 g)
100 g sukker
 
Dej:
Smøres smuldres i melet. Sukker, salt og bagepulver tilsættes og dejen samles hurtigt, hvorefter den sættes i køleskabet i en halv time.
 
Creme:
Vand og maizena piskes sammen i en kold gryde. Skallen på citronerne rives fint, og saften presses. Skal og saft kommes i gryden og blandingen varmes op under piskning til en der jævn. grydne tages fra varmen. sukker og æggeblommer piskes i.
 
Dejen rulles ud og lægges i en tærteform. Bundes prikkes med en gaffel over alt. dejen bages i ovnen i cirka 20 minutter ved 180 grader.
Cremen hældes over den bagte bund. Æggehviderne piskes meget stive og sukkeret piskes  i. Marengsmassen fordeles over tærten. Bages i ovnen i cirka 50 minutter ved 140 grader il marengsen er gylden og sprød.
 
 
Jeg har desværre ingen billeder af retterne, da der ikke var tid til at få taget inden min præsentation foran dommerne. Men jeg vil mest af alt anbefale den franske citrontærte. Tilsæt eventuelt mere citron for at give den en ordentlig god og syrlig smag.Ingen kommentarer:

Send en kommentar