torsdag den 30. august 2012

30 års fødselsdagslagkage med blåbær og hyldeblomst

Min søde veninde Charlotte fyldte 30, og der skulle selvfølgelig kage til! Jeg havde længe gået og kigget lidt på Blomsterbergs lagkage med hyldeblomst og blåbær mousse, så nu var tiden kommet til at den skulle afprøves. Og den smagtes jo, selvfølgelig, HELT FANTASTISK! Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver denne kage. Super dejlig frisk kage!

Kagerne blev opsmurt med ganske almindelig flødeskum, og derefter overtrukket med marcipan og pyntet med fondant blomster og sølv sukkerperler. Som afslutning ved kanten i bunden blev lagt blåbær.

Følgende opskrifter giver én kage i en springform med en diameter på 24 cm.

Drømmekage bunde

2 dl Mælk
90 g Smør
1 Vaniljestag
200 g Sukker
4 æg
250 g Hvedemel
10 g Bagepulver

Mælk og smør lunes i en gryde til smørret smelter, og tages af varmen. Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabe ud og skilles mellem sukkeret. Vaniljesukker, sukker og æg piskes lyst og luftigt. Mel og bagepulver vendes forsigtigt i æggesnapsen, og til sidst vendes det lune mælkesmør i.
Springformen smøres med olie i bunden eller beklædes med bagepapir. Kagen bages i oven ved 175°C i cirka 40 min til bunden er gylden. Mærk eventuelt i kagen med en strikkeping eller lignende for at tjekke om den er gennembagt. Kagen skal herefter afkøles på en rist.

Blåbærmousse

3 blade husblas
75 g Sukker
125 g Blåbær (her kan bruges blåbær fra frost)
1 stk Lime
5 dl piskefløde

Husblassen udblødes i koldt vand i en ½ time. Limeskal rives og limen presses. Sukker, blåbær, limesaft og limeskal koges under låg i cirka 10 min til blåbærene er møre. Smag eventuelt til mere mere limesaft.
Hele herligheden blendes med en stavblender. Husblassen vrides fri fra vand og kommes direkte ned i den varme blåbærblanding og røres rundt. Blåbærsylten stilles til afkøling. Den skal være helt kold før den færdiggøres. Det kan være en god ide at forberede blåbærsylten dagen før, så den kan nå at køle helt af. 
Når blåbærsylten er helt kold piskes den lind og vendes derefter med pisket fløde. 

Hyldeblomstmousse

3 blade husblas
1 vaniljestang
30 g sukker
5 dl piskefløde
150 g hvid chokolade
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft (hjemmelavet eller købt)
Evt. lidt friske blåbær til at komme i cremen når man samler kagen

Husblassen udblødes i koldt vand i ½ time. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud og skilles mellem sukkeret. Den hvide chokolade hakkes fint.
Fløde, vaniljesukkeret og den tomme vaniljestand koges op i en gryde. Gryden tages af varmen og vaniljestangen tages op. Den hakkede chokolade kommes i i den varme fløde, og der røres til chokoladen er smeltet. Husblassen vrides fri fra vand og kommes ned i den varme chokoladefløde blanding. Der røres til al husblas er smeltet og tilsidst røres hyldeblomstsaften i. Cremen kommes i en skål og stilles på køl til den er helt kold. Cremen kan med fordel laves dagen før, så den kan nå at køle helt af. Når cremen er helt kold piskes den luftig med en håndmikser. 

Sådan samles kagen:

Drømmekagebunden delen forsigtigt i , så der er 3 bunde i alt. En springform beklædes i kanterne med bagepapir eller kagefolie. Herefter ser opbygningen ud som følger:


I hyldeblomstcremen kan man eventuelt prikke friske blåbær ned i inden den sidste bund kommes på. Det ser rigtig flot ud når kagen udskæres. Kagen smørres op med pisket føde, overtrækkes med marcipan og pyntes som ønsket. 



Charlotte er selv helt fantastisk i et køkken, og i kan se hendes blog her: Charlotteskøkken

tirsdag den 21. august 2012

Mariehønen Evigglad


En kollega spurgte mig om jeg nogensinde havde prøvet at lave mariehøner i fondant. Det havde jeg sådan set ikke, men gik da straks igang med opgaven. Kom frem til disse 3 små forslag.

Græs har jeg lavet af Royal Icing farvet grøn, sprøjtet ud med en græstyl.
Idéen kan eksempelvis bruges til at overtrække en hel kage med eller dekorere cupcakes.


DIY: Mariehøner i fondant
  • En kugle trille rund af rød fondant til kroppen. Kuglen trykkes let ind i sidenerne, så kroppen bliver en anelse oval. Men en skarp kniv, trykkes let ned i midten af kroppens ryg, for at illustrere vinger.
  • Af sort fondant trilles også en rund kugle, som skal bruges til hoved. Kuglen skal være cirka 1/3 større af hvad kroppen var. Kuglen gøres mere oval, og de to ender trykkes flade, så de passer til at gå rundt med kroppen. Men en smule vand eller tyloselim, limes hovedet fast på kroppen. 
  • Hvid fondant udrulles, og med en lille rundt tylspids, eller andet i passende størrelse, trykkes øjnene ud. 
  • Med sort trille to meget små kugler til pupiler. Disse trykkes flade, og limes fast i midten af de hvide øjne. 
  • Øjnene limes fast øver på mariehønens hoved. Men en lille kniv skæres en glad mund foran på mariehønens hoved. Hvis man har dekorationsknive med et lille buet skaft, kan denne med fordel bruges ved blot at stikke den lige ind.
  • Med samme tyl, som lavede de hvide øjne, trykkes en masse små sorte pletter ud af tyndt udrullet fondant. Disse pletter limes fast rundt omkring på kroppen, som mariehønes pletter.
  • Følehorn laves ved at trille to små slanger af sort, og den ene ende på begge slanger rulles sammen til en lille klump. Følehornene sættes fast lige der hvor mariehønens hoved sidder fast på kroppen.
  • Evt. kan en lille blomst laves og sættes på mariehønen (se billede.)



Og lige et billede af den færdige bestilling:


mandag den 20. august 2012

Topfigur til bryllupskage


Jeg er SÅ spændt. Jeg fik for nogle uger siden min første bestilling på bryllupskage, og har de sidste to uger planlagt, forberedt og alt hvad jeg ellers kan gøre. Det er et stort bryllups med cirka 125 mennesker. Det er en stor omgang, men virkelig spændende og udfordrende! En aften kom jeg til at sidde og lege lidt med idéen om at lave topfigurene til kagerne selv. Med lidt inspiration fra et blad jeg har, nåede jeg frem til dette resultat. Og jeg er selv super stolt af dem! Specielt fordi jeg aldrig rigtig har prøvet at modellere  før, og slet ikke modellere mennesker.

Jeg har allerede fået to nye bestillinger på topfigurer til bryllupskager - Det er så skønt!!

søndag den 19. august 2012

Studenterlagkage - Ordbog og studenterhue



Kort efter konfirmationskagen fik jeg hurtigt en ny bestilling. Denne gang var det en kage til en studenterfest jeg skulle lave. Studenten gik på international linje på IB i Struer, og havde alle fag på engelsk, hvilket gav idéen til ordbogen.


Studenterhuen bestod af mine yndlings lagkagebunde med hvid chokolade og marcipan, og blåbærmousse, som du kan finde opskrifterne på ved at klikke her. Bogen bestod af browniebund, hindbærmousse og en mandelbund.

Opskrift på hindbærmousse

5 blade husblas
1 vaniljestang
200 g hindbær (friske eller fra frost)
100 g flourmelis
5 dl piskefløde

Husblas lægges i blød i koldt vand i ½ time. vaniljetangen flækkes på langs og kornene skrabes ud og mases mellem flormelisen så kornene skilles. Hindbær, flourmelis og vaniljestang koges op i en gryde. Husblassen vrides for vand og kommes direkte ned i den varme hindbær og der røres godt rundt. Blandingen kommes i en ren skål. Fløden piskes stift og halvdelen vendes hurtigt med hindbærblandingen. Herefter hele hindbærblandingen tilbage i skålen med den anden halvdel af det pisket fløde og vendes forsigtigt sammen til moussen er ensartet.



DIY: Studenterhuer i marcipan

Ud over kagen, lavede jeg også en masse små studenterhuer i marcipan som spiselig bordpynt. Da en international studenterhue ikke har et ensfarvet bånd, men en masse små flag i forskellige farver, lavede jeg også de små marcipan huer i forskellige farver, i stedet for at lave mini flag på den alle sammen. Det synes jeg gav det bedste resultat. Huerne er super nemme at lave.



Alt du skal bruge er:
- Marcipan
- Pastafarver (for flotte. klare farver, men almindelig frugtfarve kan også bruges)
- Små sølvsukker kugler
- Små runde smelte chokolader til skyggen

Marcipanen deles i to. Halvdelen tages fra og gemmes. Den anden halvdel indfarves med den ønskede farve. Lad marcipanen hvile i en halv times tid.
Begge klumper marcipan rulles ud. Den farvede del skal rulles ud en smule tyndere end den anden del.
Den ufarvede marcipan rulles om en kage rulle og lægges oven på den farvede del marcipan. Med et et shotglas eller rund form i en passende størrelse. Den nu tofarvede cirkel klemmes en smule på siderne, så den bliver lidt mere oval. En rund chokolade sættes skråt op i den ene ende, og en sukkerkugle stikkes ind lige midt mellem de to farvede dele på huen lige over chokoladen - og så er huen færdig :)


Konfirmationskage med luksuslagkagebunde og bærmousse med hvid chokolade

Min første rigtige kagebestilling. Jeg var super spændt på den her kage. Min kærestes kusine havde set en af mine første kager, og spurgt om jeg ikke ville lave kage til hendes konfirmation. Jeg fik frit spil og kunne gøre lige hvad jeg ville både med hensyn til pynt og fyld.




Kagen tog cirka 14 dage at lave alt i alt med planlægning og det hele, da diademet skulle bruge meget tørre tid, men det var det hele værd. Super lærerrigt for en begynder som mig :) Følgende var min grundide til kagen:


Kagerne bestod af de lækreste, luftige lagkagebunde med marcipan og hvid chokolade, og med fyld af blåbærmousse med hele blåbær. Bundene er super nemme at lave og arbejde med ved kagens opbygning, og så smager de bare virkelig, virkelig godt!
Og det færdige resultat:



Følgende opskrift er til en enkelt rund kage på 24 cm i diameter. Til min 3 lags kage gangede jeg opskriften med 3 og brugte springforme i størrelserne 20 cm, 24 cm og 28 cm.

Bærmousse med hvid chokolade:
(Jeg brugte blåbær, men de kan uden problemer erstattes af andre bær, eksempelvis jordbær, hindbær eller en bærblanding)

- 350 g bær (Bær fra frost kan sagtens bruges)
- 50 g sukker
- 75 g hvid chokolade
- 75 g piskefløde 38 %
- 1 vanilje stang

- 4 blade husblas
- 4,25 dl piskefløde 38 %
- ½ spsk rom

Bærne drysses med sukker i en skål og indsukres mens resten af moussen forberedes.
Den hvide chokolade hakkes i mindre stykker. Vaniljekornene skrabes ud fra vaniljestangen. Fløden koges op i lille gryde ved svag varme sammen med korn og den tomme vaniljestang. Gryden tages af varmen og den hvide chokolades røres ud i den varme fløde. Den tomme vaniljestang fiskes op af chokolade blandingen og blandingen hældes i en ren skål og stille spå køl. Fløden piskes til skum - pas dog på den ikke bliver alt for fast! Husblassen lægges i et kold vandbad i 10-15 minutter.

Husblassen smeltes i en gryde og røres sammen med rommen. Husblassen blandes i den stadig små lune chokoladeblanding under omrøring. Hele blandingen vendes forsigtigt i flødeskummen, og til sidst vendes de nedsukrede bær i chokoladeflødeblandingen. Stil blandingen på køl, mens bunden laves. (Kan med fordel også laves mens bundene er i ovnen.)


Luksus lagkagebunde med marcipan og hvid chokolade:
- 100 g marcipan
- 100 g flourmelis
- 125 g smør
- 7 past. æggeblommer
- 25 g vaniljesukker
- 150 g hvedemel
- 7 past. æggehvider
- 100 g sukker
- 125 g hvid chokolade

Marcipan, flourmelis, smør, æggeblommer, vaniljesukker  arbejdes sammen i en røremaskine til en ensartet masse. Hvedemel tilsættes herefter. Æggehvide og sukker piskes lyst og luftigt. Hvid chokolade smeltes. Både æggehvide-blandingen og det smeltede chokolade blandes i marcipan massen til en ensartet masse.

1/3 af massen fordeles i de 3 springformen (24 cm), og 2/3 af massen fordeles på en bageplade. Massen på bagepladen må gerne ligge i et tynder lag en i springformen, da bagepladen skal bruges til top og kanter, mens den lidt tykkere lagkagebund i springformen skal bruges til bund på kagen. Lagkagebundene bages ved 170 grader i cirka 15-20 minutter. Bundene stilles til afkøling på en rist og drysses let med sukker.

Bunden fra springformen (den tykke bund) lægges nederst i en springform i tilsvarende størrelse (24 cm) eller i en rund bagering. Kagen bliver cirka 7 cm høj. Af bagepladen skæres en rund kage i samme størrelse (24 cm). Du kan med fordel tage en rund bagering og måle den op til en diameter på 24 cm og presse den ned i bunden og dreje rundt så bunden skæres fri - dette er hurtigt og simpelt og giver en flot lige kant. Læg den så lagt oppe i et hjørne som muligt. Bunden gemmes til side til bærmoussen er kommet i formen. Af resten af bagepladen skal der laves kanter. Strimler med en høje på 4 cm skæres ud og sættes rundt i hele springformen oven på den tykke bund, som allerede ligger i.

Fyldet fyldes heri. Fyld den godt op til kanten, men overfyld ikke. Læg den sidste runde bund oven på fyldet og kanterne. Tryg den let så den "fæstner" sig til fyldet. Du har nu en kage med lagkagebund på toppen og i bunden, og kanter hele vejen rundt som holder fyldet inde. Stil kagen på køl i 1-2 dage.

Kagen tages ud fra køl samme dag som den skal bruges. Kagen kan med fordel overtrækkes med marcipan eller fondant, men skal op smøres med henholdsvis stiftpisket fløde eller en god smørcreme. Kagen kan overtrækkes pyntes dagen før brug, men skal så pakkes ind i husholdningsfilm.

Jeg brugte en smørcreme smagt til med vaniljeessens og overtrak kagen med fondant.