fredag den 30. maj 2014

Nem og lækker gulerodskage toppet med flødeostecreme


Min kæreste har i længe efterspurgt gulerodskage med flødeostecreme, og da vi skulle have gæster på besøg i lørdags synes jeg den ville passe perfekt ind til kaffen efter en grill aften i haven.

Opskriften er dejligt nem at gå til og giver en fantastik god og luftig gulerodskage med en duft af kanel og den lækreste cremet flødeostecreme på toppen.

Gulerodskage med flødeostecreme


Ingredienser til gulerodskagen:
300 g Brun farin
2 dl Olie
300 g Hvedemel
1½ tsk Bagepulver
1 tsk Natron
½ tsk Salt
2 tsk Stødt Kanel
400 g Revet gulerod

Olie og farin piskes sammen, hvorefter æggene piskes i et efter et. Herefter blandes alle tørvarene og sigtes i æggeblandingen og piskes godt sammen. Til sidst vendes de revet gulerødder i, og dejen hældes i en smurt bageform. Brugte en rundt form med en diameter på 26 cm og havde samtidig nok dej til 8 gulerodsmuffins.

Kagen bages i ovnen ved 185C i cirka 45 minutter i almindelig ovn afhængigt af form og tykkelse. Tjek eventuelt om kagen er færdig ved at stikke en pind i midten, hænger der stadig dej fast skal kagen have mere tid. 

Ingredienser til ostecremen:
200 g Flødeost naturel
120 g Smør
200 g Flourmelis
2½ tsk Vaniljesukker

Alle ingredienser piskes grundigt sammen med en elpisker indtil en blød cremet konsistens er opnået.
Når kagen er kølet helt af, kan cremen fordeles oven på. Pas på, er kagen for varm vil ostecremen smelte herpå. 

torsdag den 29. maj 2014

Ramsløg - Tørret, salt, olie og smør


Ramsløget har uden tvivl overtaget mit køkken disse dage. Jeg har altid været en stor hvidløgsfan, så ramsløgets fantastiske duft af en blanding af en mild hvidløg og en stærk purløg/porre, og dens fantastiske grønne farve ser jeg utrolig mange muligheder i. Og hvor fantastisk er det ikke lige at ramsløget er til at finde gratis lige uden for din dør? Det nordiske hjerte hopper og danser inde i mig.

Blomstringen begynder tidligt i foråret, men her så tæt på juni er det stadig muligt at finde skovbunde dækket af ramsløg, så jeg har selvfølgelig været ude og pukke en masse af dette dejlige urt så jeg kan gemme lidt til vinteren også. For mig giver det en helt specielt form for madkærlighed, når jeg selv har været ude med fingrene i jorden. Endnu bedre er det at ramsløget har et fantastisk indhold af C-vitaminer, som faktisk er over 10 gange så stort som citroner, og er samtidig smækfyldte med antioxidanter. Det er jo noget der rammer en ernæringsassistent som mig.

Inden man går ud og leder efter sine egne ramsløg er det dog meget vigtigt at sætte sig ind i hvordan planten ser ud og dufter, da den før er blevet forvekslet med de lignede planter, nemlig liljekonval og høsttidsløs som er meget giftige. Men har du først fundet ramsløg vil du ikke være i tvivl. Den kraftige løg duft er ikke til at tage fejl af. Skulle du alligevel være i tvivl, kan du altid nuldre et blad mellem fingrene som fremprovokere duften.

Efter du har plukket den opbevares de lange grønne blade bedst i en plastikpose på køl i 4-6 dage. Ramsløget kan bruge som alle andre krydderurter i salater, wok, pesto, smør, dip alt efter hvad fantasien rækker til.  Men hvordan sikre du sig dine indsmlede ramsløg holder helt til næste sæson? Du kan fryses bladene hele eller hakket ligesom spinatblade, eller du kan anvende en af nedestående konserverings-metoder som jeg har gjort herunder. Alle metoderne gør det nemt at tilføje en dejlig aromatisk smag af ramsløg i dine retter og kan desuden anvendes på alle andre krydderurter.



Tørret Ramsløg


Grundet jordbakterier er det en god ide at blanchere sine ramsløg meget kort inden de tørres. Blancheringen foregår ved at koge en gryde med vand og hælde over ramsløgene, som hurtigt efter smides i en skål med isvand for at stoppe blancheringen. 

Herefter tørres de hele ramsløgsblade og lægges enten i en tørremaskine eller på bagepapir i en ovn ved cirka 50C i cirka 1 time. Hold dog øje med dine ramsløg, jeg tjekkede selv ved dem hvert 15. minut.
Når ramsløgene er tørre knuses de og opbevares på samme måde som dine andre krydderier. Vær opmærksom på at stilken muligvis skal fjerne da den kan tage længere tid at tørre ordentligt.

Ramsløg Salt - 2 varianter


Ramsløgsalt er en letanvendelig konservering af ens ramsløg som kan holde hele sæsonen, og gør det nemt at krydre kødet, give smag i dressingen eller drysse over æggemaden :)

Saltet kan laves på flere måder - enten med friske eller tørret ramsløg - smagsmæssigt er resultatet ens, men udseendet er forskelligt.

Billede 1:
Ramsløgene rengøres grundigt og eventuelt blancheres kort for at sikre alle jordbakterier er væk. Ramsløgene tørres forsigtigt i et viskestykke eller lignede og kommer i en blender med salt.
Jeg anvendte 1 kg salt til cirka 75-100 g Ramsløg. Der kan både anvendes alm groft salt eller havsalt. Vær forsigtig ikke at blende for længe, da det vil pulverisere saltet. Efter blendningen bredes saltet ud på en bageplade i et jævnt lag og tørres i oven ved 50C i cirka 1-1½time. Det kan være en god ide at vende rundt i saltet et par gange under tørringen.

Billede 2:
Det tørres ramsløg kommes i en blender med saltet og blendes kort. Vær igen forsigtig ikke at knuse saltet alt for meget. Alternativt kan blandingen ske i en morter.

Ramsløg Olie


Blendes ramløget med olie får man den fantastisk aromatisk olie med den flotteste grønne farve, som er god både til dressinger, over salater, til marinering og hvad man ellers normalt bruger sine olier til.

Ramsløgene blendes med olie i 10 minutter, hvorefter den sigtes og hældes på skoldet glas. For længere holdbarhed kan olien fryses ned, eksempelvis i en isterningbakke som gør det nemt at tage en lille portion op til panden eller marieringen :)
Plumpen som sies fra skal selvfølgelig ikke smides ud, så den kan enten fryses ned og gemmes, hvorefter den kan anvendes som man fx vil anvende frossen spinat, eller det kan laves til ramsløgpesto.

Ramsløg Smør


Cirka 10 blade blendes med 1 pk smør og evt et knip salt til at fremhæve smagen. For fine smørruller som ser godt ud på grillbordet og gør det nemt at skære en skive af, ligges smørret ligges på et stykke husholdsningsfilm som herefter rulles sammen til en pølse og ligges på køl eller i fryseren til senere brug.