fredag den 18. oktober 2013
Hello kitty figur
En veninde skulle bruge Hallo Kitty pynt til en børnefødselsdagskage. Hallo Kitty er en meget nem figur at lave da den egentlig kan laves meget simpel af en masse runde figurer. Jeg har lavet en lille "How to" nedenunder, så du selv kan komme igang :)
mandag den 14. oktober 2013
Studenterhuer - Lagkage
I sommers blev to af de unge piger på min arbejdsplads studenter. De ville selvfølgelig meget gerne have nogle fine kager de kunne servere til deres studenterfester. Eftersom jeg havde en storbryllupskage til 150 mennesker til samme dag kunne jeg ikke nå at lave det hele til kagerne, så de fik stukket nogle opskrifter i hånden og vejledning i processen og hvordan kagerne skulle lægges sammen dagen. Jeg var med dem i køkkenet undervejs til at hjælpe imens jeg lavede Bryllupskage. Da kagerne så havde sat sig, hjalp jeg dem så med at smører op, overtrække og pynte kagerne.
Den ene blev htx-student og den anden blev hhx-student, så huerne skulle have to forskellige farver.
Kagerne er først opsmurt med en hvid chokolade ganachen, hvorefter den er overtrækkes med et tyndt lag (2 mm) hvid fondant, og herefter er den pyntet med bånd af fondant i den farve der passer til uddannelsen, pyntet med fondant knapper i siden med klasse og skoleår børstet med spiseligt sølvglimmer. Der er lavet en sort rem, og bagpå er navn trykket ud og sat på. Mærket foran er også af fondant, håndformet og børstet med spiselig sølvglimmer.
fredag den 11. oktober 2013
Lille Lauras 1 års fødselsdag
I sommers fyldte en kollegas lille pige 1 år, og det skulle selvfølgelig fejres med en lækker lille-pige kage. Hun havde forelsket sig i de bamser, jeg tidligere havde lavet til en anden børnefødselsdags kage, så det skulle være noget lignende dem - bare i lilla selvfølgelig! 😊
Det var en varm, varm sommerdag, omkring 30 grader var der udenfor, og det var alt for varmt til at lave kage, så jeg havde problemer da jeg skulle overtrække kagen, fordi fondanten nærmest smeltede væk i varmen. Heldigvis har vi på mit arbejde et meget stort køleskab, så det endte med at jeg stod derinde og overtrak, og resultatet blev ok, lige med en smule buler.
torsdag den 3. oktober 2013
Bryllupskage pynt
En kollega spurgte om jeg ville lave roser, topfigur, dato og monogram til deres bryllupskage, og selvfølgelig ville jeg det. Normalt laver jeg topfigurer som sidder ned, men ville denne gang forsøge mig med stående mennesker. Fondanten blev æltet sammen med tylosepulver, som hjælper det til at stive hurtigere. I en klump på størrelse med et æble putter jeg cirka en kamp en halv tsk i. Man skal være forberedt på at man ikke har uanet mængder af tid længere, så et tidspunkt vil det størkne, og så vil det begynde at revne eller sprække hvis man piller for meget ved sine figurer. Tylosepulver kan købe i specialbutikker, på nettet og i butikker som kop&kande og inspiration, hvis de har indgået samarbejde med kagebutikker.
mandag den 23. september 2013
Mallemukken, Thyborøn
Mallemukken
I weekenden blev vi inviteret ud og spise af svigerfamilien. Turen gik helt til Thyborøn, til de røde barakker og Mallemukken. Restauranten er en gammel fiskerbåd som er vendt på hovedet. Det giver en super hyggelig og intim stemning, som man ikke finder andre steder. Der tilbydes både á lá carte og buffet. Buffet indeholdte et væld af forskellige både kolde og varme fiskeretter, friskbagt brød og diverse tilbehør. Fisken kommer hver dag frisk fra Thyborøn fiskeauktion. Derudover tilbydes og to slags specialfremstillet øl, store nok til at man kan dele. Der er både middags og aftenåbent, og priserne er bestemt overskueligt for så lækker mad. Restauranten ligger 300 m fra Vesterhavet, så efter en hyggelig middag kan man enten gå en tur på stranden, se sneglehuset, tag en tur i Nordsømusset og kigge på fisk, eller gå på havtorn jagt i alle de store buske der ligger rundt om restauranten.
Min mobil var desværre løbet tør for strøm, så billederne er fundet på hjemmesiden. MEN, det er så godt som det ser ud, og stemningen er super.
http://www.mallemukken.dk/
søndag den 22. september 2013
fredag den 20. september 2013
Havtorn plukning
Jeg har brugt aftenen på stranden nær Humlum med min søde kæreste. Vi fik plukket en helt masse lækre havtorn! De var meget modne, så vi var nødt til at klippe nogle af de små grene af for ikke at ødelægge bærene. Nu skal de bare ordnes og puttes i fryseren, så vi har til spændende desserter hele vinteren :)
torsdag den 19. september 2013
Lakridscreme med havtorn-brombærgelé og rugknas
Igår var det Smagens dag og temaet i år var simre mad. På mit arbejde havde vi blandt andet osso buco og pulled pork på menuen. Det var rigtig gang i den, og vi var flere gange bange for at få udsolgt. Jeg blev sat på desserten og skulle lave små smagsprøver til kunderne. Desserten var en blød lakridscreme med lime hertil en sirup af havtorn og brombær og knusende rugflager. Er man til lakrids, ud over det man finder i slikposerne, så er dette end rigtig spændende dessert hvor det bløde og let bitre møder en sød sirup med med meget syrlige havtorn og sprøde rugflager. Af resterne af siruppen lavede jeg en gelé som også fungerede super godt til lakridscremen.
Lakridscreme med havtorn/brombærgelé og rugknas
Lakrids creme
500 g Græsk yoghurt 10%
1/2 L Piskefløde
4 spsk Engelsk lakrids - enten pulver eller stang
75 g Rørsukker
4 Lime - skal og saft
Sirup
1,5 dl Ahornsirup
1 dl Havtorn
2 dl Brombær
(Gelé) 3 bl husblas
Rugflager
50 g rugflager
25 g smeltet smør
1 spsk rørsukker
Lakridscreme: Fløden piskes til skum. Hvis der bruges lakrids stang skal den knuses helt. Dette gøres enten i en blender eller ved at banke den i stykker med en hammer/kagerulle. Limeskal rives fint fra alle lime og en lime presses for saft. Flødeskummet vendes med græsk yoghurt, rørsukker, lime skal og lakrids. Bruger man en lakrids stang skal de små stykker have lov til at smelte ordenligt ud i cremen. Smag cremen til med mere lakrids og evt limesaft.
Sirup: Ahornsiruppen koges ind til cirka 2/3 dele. Brombær og havtorn tilføjes, kog meget kort op, og vendt rundt. Afkøles. (Føler man ikke siruppen er til nok, kan den alternativt jævnes med en kartoffelmeljævning)
(Gelé: Bær sies fra siruppen. Husblas udblødes i koldt vand. Husblas smeltes med det vand der hænger ved og røres i siruppen. Geléen hældes over cremen og stilles på køl til den er stivnet)
Rugflager: Rugflager og rørsukker blandes i det smeltet smør. Det hele fordeles på bagepapir på en bageplade og bages i ovnen ved 200 grader i cirka 10 min. Vend af og til rundt i flagerne.
søndag den 15. september 2013
Hovedret: Regionsmesterskab - Røget og stegt kulmule, stegt fuldkornsspeltgrød, 3 slags gulerødder og bagte rødbeder
Denne ret er jeg meget stolt af. Jeg har ligesom med desserten brugt uger på at udvikle den fra kun ideer til en sammensat ret. Jeg fik udleveret en råvarerliste og måtte kun bruge råvarer derfra, og herfra var det var at komme frem til et tilfredsstillende resultat.
Opskrifter:
Portionsstørrelse: Ca. 125 g
Råvareliste: (4 pers)
Fremgangsmåde:
- Fisken tjekkes for ben og skæl
- Fiskes skæres ud i 8 pæne stykker. Drysses med salt og peber på bagsiden.
- Fisken placeres i gryden, låg kommes over gryden og varme på komfuret.
- Fisken er færdig når kernetemperaturen er oppe på 75 °C
- Kan evt varmholdes i lun ovn.
Portionsstørrelse: 75 g
Råvareliste: (4 pers.)
Fremgangsmåde:
- Lime presses for saft. Honning røres ud i limesaften.
- Savoykål rengøres og snittes i fine strimler.
- Dild hakkes fint med kniv.
- Savojkål og dild vendes i marinaden.
- Anrettes på tallerken, fisken placeres her på.
Fremgangsmåde:
- Rødbederne vaskes fri for jord i grøntsagsrum.
- Puttes i et ovnfastfad og drysses let med salt.
- Bages uskrællet i ovnen i cirka 60 min. afhængig af størrelse ved 180 °C Varmluft 50 %
- Tages ud af ovnen når de er rynket og let møre. Temperaturen tjekkes.
- Når rødbederne er til at holde ved pilles skrællen af. Rensesvind ca. 20 %
- Rødbederne skæres i skiver. Kan evt. stilles tilbage i ovnen for varmholdning.
- Den bolchestribet bede skæres i både og dybbes i eddikelagen inden anretning.
Fremgangsmåde:
Det hele startede med en ide om stegt grød, og herfra blev den stegte fuldkornspeltgrød med estragon langsomt udviklet og forbedret med hjælp fra Meyers Almanak. Der blev øvet på at stege kulmulen perfekt og limesaft blev langsomt abejdet ind i retten samtidig med at tilbehør bled uviklet fra simple bagte rødbeder til en blanding af både bagte og syltede rødbeder og gulerødder på 3 måder. At få alle smage og konsistenser repræsenteret var meget vigtig for mig, og jeg arbejde ud fra klosses model om det succesfulde måltid. Derudover havde jeg meget fokus på madspil og total udnyttelse af råvarerne, hvilet specielt udtrykkes ved brugen af gulerødder på 3 måder.
Det endelige resultat:
Opskrifter:
Stegt og røget kulmule filet med skind
Råvareliste: (4 pers)
Kulmule med skind, rå
|
800
|
g
|
Rapsolie, koldpresset
|
2
|
spsk
|
Havsalt, flager
|
1
|
tsk
|
Peber
|
½
|
tsk
|
Fremgangsmåde:
- Fisken tjekkes for ben og skæl
- Fiskes skæres ud i 8 pæne stykker. Drysses med salt og peber på bagsiden.
Stegt kulmule:
- Fisken steges på panden i lidt olie. Først med skindsiden nedaf, og vendes herefter, når det ses på fisken at den er halv gennemstegt. Stegesvind 20-25 %. Tjek at kernetemperatur er på min. 75 °C.
Røget kulmule:
- Gryden klargøres med bøgesavsmuld i bunden samt skål til at lægge fisk på.- Fisken placeres i gryden, låg kommes over gryden og varme på komfuret.
- Fisken er færdig når kernetemperaturen er oppe på 75 °C
- Kan evt varmholdes i lun ovn.
Lime-marineret savojkål med dild
Råvareliste: (4 pers.)
Savoykål
|
½
|
stk
|
Honning
|
1,5
|
spsk
|
Lime
|
2
|
stk
|
Dild
|
1
|
bdt
|
Fremgangsmåde:
- Lime presses for saft. Honning røres ud i limesaften.
- Savoykål rengøres og snittes i fine strimler.
- Dild hakkes fint med kniv.
- Savojkål og dild vendes i marinaden.
- Anrettes på tallerken, fisken placeres her på.
Lune, bagte rødbeder
Portionsstørrelse: 70 g
Råvareliste: (4 pers.)
Rødbeder
|
400
|
kg
|
Maldon havsalt, flager
|
1
|
spsk
|
Bolchestribet beder
|
1
|
stk
|
Fremgangsmåde:
- Rødbederne vaskes fri for jord i grøntsagsrum.
- Puttes i et ovnfastfad og drysses let med salt.
- Bages uskrællet i ovnen i cirka 60 min. afhængig af størrelse ved 180 °C Varmluft 50 %
- Tages ud af ovnen når de er rynket og let møre. Temperaturen tjekkes.
- Når rødbederne er til at holde ved pilles skrællen af. Rensesvind ca. 20 %
- Rødbederne skæres i skiver. Kan evt. stilles tilbage i ovnen for varmholdning.
- Den bolchestribet bede skæres i både og dybbes i eddikelagen inden anretning.
Stegt fuldkornspeltgrød med estragon
Portionsstørrelse: 80 g
Råvareliste: (4 pers.)
Speltmel, fuldkorn
|
60
|
g
|
Rugmel, fuldkorn
|
60
|
g
|
Vand
|
5
|
dl
|
Rapsolie, koldpresset
|
10
|
g
|
Estragon, frisk
|
10
|
g
|
Løg
|
2
|
spsk
|
Havsalt, flager
|
5
|
g
|
Rapsolie, koldpresset
|
2
|
spsk
|
Fremgangsmåde:
- Ingredienserne vejes af.
- Vand koges op. Speltmel og rugmel blandes i og røres til en grød.
- Grøden koges i cirka 20 min.
- Der tilsættes hakket estragon, meget finthakket løg, olie og smages til med havsalt.
- Et fad smøres med 1 spsk rapsolie.
- Når grøden er færdig smøres den ud i fadet i cirka 1 cm tykkelse og stilles på blæstkøl.
- Når grøden er kølet helt ned skæres den ud i passende stykker og steges på panden i 1 spsk olie til korrekt temperatur er opnået og grøden har fået en sprød skorpe.
- Den stegte grød drysses evt. let med salt.
- Serves lune.
Kogte gulerodskugler, letsyltede gulerodsmargen og gulerodspuré.
Portionsstørrelse:
Gulerodskugler:
|
30 g
|
Gulerodsmargen:
|
10 g
|
Gulerodspuré:
|
30 g
|
Råvareliste: (4 pers.)
Gulerodskugler:
|
Letsyltede gulerodsmargen:
|
Gulerodspuré:
| ||||||
Gulerod, kugler
|
12
|
stk
|
Gulerod, margen
|
4
|
stk
|
Gulerod
|
Rest
| |
Olie
|
1
|
tsk
|
Eddike
|
1
|
dl
|
fløde
|
½
|
dl
|
Vand
|
1
|
dl
|
Vand
|
1
|
dl
|
vand
|
½
|
dl
|
Rørsukker
|
½
|
tsk
|
Sukker
|
1
|
dl
|
Limesaft
|
1
|
tsk
|
Salt, peber
|
Smages til
|
Laurbærblade, tørrede
|
4
|
stk
|
Salt, peber
|
Smages til
| ||
Peberkorn, sorte
|
12
|
stk
|
Fremgangsmåde:
- Gulerødderne skrælles og rengøres. På 4 gulerødder, afhængig af størrelse, skæres små snit rundt omkring.
- Gulerødderne koges i vand med lidt salt i cirka 3 minutter
- Når gulerødderne er en smule kogt, tages de af vandet og under koldt vand pilles margen ud.
- En eddikelagen røres sammen og koges op.
- Vandet til kugler tilsættes krydderier, røres sammen og koges op.
- Der laves kugler eller tern af den sidste gulerod. Koges let i vandet.
- Margen koges let i eddikelagen
- Resten bruges til puré. Skæres i små stykker og koges godt møre sammen med fløde og vand i cirka 20 minutter.
- Puréen blendes til der opnås en flot ensartet konsistens.
Næringsindhold pr. portion:
Protein:
27,8 %
Fedt: 25, 3
%
Kulhydrat: 46,9 %Dessert: Regionsmesterskab - Lime Panna Cotta med brombærsirup
Her er min dessert opskrift som jeg udviklede i forbindelse med min deltagelse ved regionsmesterskabet for ernæringsassistenter. Det kræver ikke meget at lave en Panna Cotta, men en god Panna Cotta som sidder lige i skabet kræver øvelse. Jeg har brugt uger på at præcisere denne opskrift og responsen på det færdige resultat har kun frembragt store, tilfredse smil og masser af "MMmm"-lyde!
Lime Panna Cotta med brombærsirup
pyntet med brombær, æbler og ristede mandler
Portionsstørrelse:
Panna Cotta:
|
1 dl
|
Brombærsirup:
|
1,5 tsk
|
Brombær:
|
2 stk
|
Æble + mandler:
|
10 g + 8 g
|
Råvareliste:
(4 pers.)
Panna Cotta
|
Brombærsirup
|
Pynt
|
||||||
Piskefløde
38%
|
4
|
dl
|
Brombær
|
150
|
g
|
Brombær
|
8
|
stk
|
Sukker
|
30
|
g
|
Rørsukker
|
40
|
g
|
Æble
|
40
|
g
|
Vaniljestang
|
1
|
Stk
|
Vaniljestang
|
1
|
stk
|
Limesaft
|
½
|
lime
|
Husblas
|
2,5
|
stk
|
Vand
|
1,5
|
dl
|
Mandler
|
30
|
g
|
Limeskal
|
1
|
lime
|
Limesaft
|
½
|
lime
|
Mynte
|
12
|
blade
|
Fremgangsmåde:
-
Husblas sættes i blød i koldt vand i 5
minutter.
-
Vaniljestangen flækkes og vaniljekorn skrabes
ud med en kniv. Bland vaniljekornene med en del af sukkeret for at sprede vaniljekornene.
-
Fløden koges op sammen med sukker,
vaniljekorn, vaniljestænger samt limeskal.
-
Når fløden koger røres den udblødte husblas i
til det er helt smeltet.
-
Flødeblandingen sies i en skål og stilles på
køl. Husk hyppig omrøring for at undgå bundfald af vaniljekorn.
-
Brombærrene rengøres. Vaniljekorn skrabes ud
med en kniv og blandes med lidt af rørsukkeret for at skille vaniljekornene fra
hinanden.
-
Brombær, rørsukker, vaniljekorn og
vaniljestang koges sammen i en gryde i cirka 10 minutter. Grydens indhold sies,
gryden rengøres og siruppen hældes tilbage i gryden og koges i yderligere 10
minutter eller indtil passende konsistens. Siruppen stilles herefter på
blæstkøl.
-
Mandler hakkes let med kniv og ristes i ovnen
til de er let gyldne i cirka 6 minutter. Æbler skæres i meget små tern.
Marineres evt. i lidt limesaft. Brombær rengøres
-
Æbler og mandler blandes kort før anretning
for at undgå mandlerne bliver bløde.
-
Når fløden er begyndt at tykne let, hældes
den i glas og nedkøles yderligere.
-
Panna Cotta anrettes.
Næringsindhold pr. portion:
Protein 3,6 %
Feft 73,4 %
Kulhydrat: 23%
Abonner på:
Opslag (Atom)